Schaal- en schelpdierprikkersTapasprikkers SCHELP (foto: Salt and orange)Zeeuwse knop sjabloonHet Zeeuws mosselbestek

Mosselen à la Marinière


Een recept van ‘Uit Pauline’s keuken’ - www.uitpaulineskeuken.nl

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 kilo mosselen
  • 3 uien gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 dl witte wijn
  • 4 dl visbouillon
  • 4 teentjes knoflook
  • iets tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • iets peterselie
  • 1 el boter
  • 1 el bloem

Bereidingswijze:

  • Maak de mosselen goed schoon in ruim water en verwijder indien nodig de baard van de mossel. Gooi de kapotte schelpen weg.
  • Zet 3/4 van de visbouillon op het vuur met de tijm, laurier en de peterselie. Breng dit aan de kook en laat het daarna zachtjes sudderen voor ongeveer 10 minuten.
  • Snij de bleekselderij in stukjes en snipper de uien. Hak de helft van de knoflook fijn en druk de andere twee tenen plat met je mes.
  • Neem een pan en fruit 2/3 van de ui en de gehakte knoflook aan in het boter. Laat de uien zacht worden en voeg vervolgens de bloem toe. Laat het geheel ongeveer een minuutje doorgaren. Totdat de structuur zanderig aanvoelt. Haal de pan van het vuur.
    Neem een grote pan met deksel en voeg de resterende ui, de platgedrukte knoflook, de wijn, de resterende visbouillon en de mosselen toe. Breng het geheel snel aan de kook en laat het ongeveer 4 /5 minuten koken. Schud de mosselen tussentijds door. De mosselen zijn klaar als alle schelpen openstaan. Schelpen die dicht blijven, moet je weggooien.
  • Bereid in de tussentijd de saus. Zet de pan met het ui bloemmengsel weer op het vuur en voeg beetje bij beetje de gereduceerde visbouillon toe. Meng het geheel goed door elkaar. Voeg nog twee flinke lepels van het kookvocht van de mosselen toe en laat het geheel zachtjes inkoken.
  • Giet de mosselen af en verwijder de groentes. Giet de saus er over en eet de mosselen a la marinière met friet of stokbrood.
  • Ik heb er nog een extra sausje bij gemaakt van passata, yoghurt en iets knoflook, dit hoeft niet!
Ga terug...